sobota, 18 listopada 2017

Kurczak pieczony z ziolowym maslem. Brukwie z imbirem i z miodem.


Takie sobie smakowite pieczyste na weekendowe obiady.

4-6 porcji
Przygotowanie 25 minut
Pieczenie od 1 h do 2 h w zaleznosci od preferowanej temperatury

1 kurczak 1,5 kg minimu czyli z dobrej hodowli albo eko/bio
100 g masla
Pol peczka zielonej pietruszki i tylez swiezego tymianku
10 zabkow czosnku w lupinkach czyli w koszulkach
czerwona cebula
oliwa
sol
lyzka musztardy

Maslo miksujemy z ziolami. Odchylajac delikatnie palcami skore kurczaka wsuwamy maslo ziolowe pomiedzy nia a mieso. Rozsmarowujemy calosc - wlasciwie to masujemy tego kurczaka by nasze maslo dobrze sie rozprowadzilo: na piersiach, udach itd...
Kurczaka solimy, smarujemy musztarda i polewamy oliwa z oliwek. W naczyniu do pieczenia ukladamy zabki czosnku, obrana i pokrojona cebule, troche ziol, wlewamy szklanke wody i pieczemy... 2 h w 150°C, 1h w 200°C.  a podajemy z...


Brukwia ugotowana w osolonym wrzatku - 15 minut. Nastepnie ja odcedzamy. W garnku roztapiamy 2 lyzki miodu i 5 cm korzenia imbiru pocietego na paseczki. Lekko karamelizujemy brukiew. 
Pyszne!!!!


4 komentarze: