niedziela, 5 listopada 2017

Kurczak z jarmuzem i z dynia, sos kokosowy.


Na szybko, na dzisiejszy powakacyjny obiad przyrzadzilam tego kurczaka. Przepis znalazlam w moim ulubionym sportowym miesieczniku "Vital".

6 porcji
Przygotowanie 30 minut

750-800 g piersi z kurczaka pokrojonych na kawalki
400 ml mleka kokosowego
800 g pokrojonej w drobna (1cm) kostke dyni
peczek jarmuzu
cebula
czosnek
1 cm korzenia imbiru
lyzeczka curry i kminku
sol, pieprz
olej kokosowy albo z oliwek

Mieso podsmazamy na oleju, doprawiamy sola. Odstawiamy. 
Na drugiej patelni podsmazamy posiekana cebule z czosnkiem i z przyprawami. Dodajemy dynie i smazymy 5 minut. Mieszamy, doprawiamy sola. Wrzucamy jarmuz i dalej smazymy 5 minut. Po tym czasie polewamy warzywa mlekiem kokosowym i dusimy jakis kwadrans. Dodajemy kurczaka na sam koniec... chwile podgrzewamy calosc. 

1 komentarz: