sobota, 11 listopada 2017

Bardzo dziwne ciasto czekoladowe: z tofu i z malinami. Dla bezglutenowcow tez!


Czegos takiego jeszcze nie pieklam... dziwne ale pyszne, w miare zdrowe...

6 porcji
Przygotowanie 20 minut
Pieczenie 25 minut

200 g tofu naturalnego tzw: soyeux czyli o nieco luzniejszej konsystencji, kremowej, niz ten w kostkach
2 jajka
40 g ciemnego cukru
2 lyzki oliwy z orzechow wloskich albo laskowych albo innej
40 g maki zwyklej albo ryzowej jak ktos bezglutenowy
100 g czekolady 70% kakao
100 g czekolady 50% kakao
150 g malin ( moga byc z mrozonek
szczypta soli

Tofu ucieramy z cukrem, jajkami, sola, na koniec dodajemy make. 
Czekolady roztapiamy na parze albo w mikrofali. Calosc laczymy. Wylewamy ciasto do formy i ukladamy na nim maliny. Pieczemy 25 minut w 150°C. 
Studzimy. Pokrywamy folia spozywcza i trzymamy od 6-12 godzin w lodowce. 


1 komentarz: