sobota, 25 listopada 2017
Dynia, batat i jablko - zapiekanka na kolacje
Typowo jesienna i rozgrzewajaca zapiekanka na jesienne czy zimowe wieczory. Na zdjeciach jest jeszcze nie zapieczona bo przygotowalam ja z wyprzedzeniem na dzisiejsza kolacje.
Mala dynia - potimarron
2 jablka szare renety
jeden spory batat
macle
sol
2-3 lyzki gomasio czyli: sol z ziarnami sezamu albo same ziarna sezamu.
2 lyzki gestej smietany
Dynie i batat obieramy i kroimy w kostke. Jablka obieramy ze skorki i kroimy na cwiartki usuwajac gniazda nasienne.
Na masle podsmazamy calons. Pokrywamy do polowy woda i dusimy 30 minut pod przykryciem. Miksujemy nasze warzywa na purée, dodajemy 2 lyzki gestej smietany.
Wykladamy nasze purée do naczynia do zapiekania. Posypujemy gomasio. Zapiekamy 15 minut w 200°C.
Podajemy samo albo jako dodatek. U mnie bedzie z kasza buglur.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz