Przepis
znów z CVF choć nieco zmodyfikowany. 3 składniki i krem gotowy no chyba, że
pokusimy się o coś więcej. W mojej dzisiejszej wersji – gruszki z lekka
przesmażone z wanilią, ale krem można też podać sam.
Ten krem
podałam dziś na obiad bon a obiedzie miałam moją przyjaciółkę Cécile. Nie
widziałyśmy się kilka miesięcy… i to spotkanie podziałało mi jak balsam na
duszę! Oj powspominałyśmy stare czasy i nasze dzieci jak były malutkie ale o
tym na nianiowym blogu czyli na albo w codzienniku.
4 małe
porcje
Przygotowanie
10 minut
Jeśli z
gruszkami to trzeba dodać 10 dodatkowych minut.
150 ml
kremówki
Czekoladę
roztapiamy w mikrofalówce albo na parze. Kremówkę zagotowujemy. Łączymy z
gorącą czekoladą. Następnie dodajemy ricottę i trzepaczką krem ubijamy. Do
szklaneczek I do lodówki.
Jeśli chcemy
go uszlachetnić gruszkami... obieramy 2 gruszki i kroimy je w kostkę. Zagotowujemy
½ szk wody w cukrem I połową laski wanilii. Gotujemy 5 minut. Odcedzamy…
wykładamy na krem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz