sobota, 12 września 2015

Tarta mirabelkowa z migdałowym kremem oraz MENU na ten tydzień – Jesień

 photo DSCF3887_zpshh0euwby.jpg



Patrzyłam na nią w najnowszym magazynie CVF i ślinka mi od kilku dni leciała. Dziś z nieba pada u nas deszcz. Na moim tarasie żółto, brązowe liście pokryły większą część mebli, kwiatów, donic…Tarta mirabelkowa również w złotych kolorach idealnie wpisuje się w ten krajobraz – mamy harmonię kolorów. 
 photo DSCF3882_zpsjuhg5xtt.jpg
A jak smakuje ? musicie przekonać się sami… słodkie śliweczki, u nas rodem z Lotaryngi zatopione w migdałowym kremie i zapieczone w chrupiącym, maślanym, francuskim cieście… eh, jesienna poezja!

 

I tak jej bardzo brakuje we współczesnym świecie nienawiści pełnym nawet wirtualnych « hejtów »…

 

Co w tym tygodniu na naszym stole… pani Jesień! Oto kilka przykładów:

-          Risotto z boczniakami

-          Dorsz pod crumble i orzechami

-          Szwajcarska sałatka z jesiennych rzodkiewek i gruyère’a

-          Kalafior smażony w cieście z aromatycznym sosem

-          Polędwica wieprzowa pieczona w syropie kolonowym z marchewkami

-          Pierwsza biała fasolka Coco de Paimpol, rodem z Bretanii  z kiełbaskami

 

I oczywiście ta cudowna tarta!


 photo DSCF3891_zpsctmnwhw3.jpg
8 porcji

 

Przygotowanie 30 minut

Pieczenie 45 minut 

 

 

500 g ciasta francuskiego

800 g mirabelek

100 g masła

100 g cukru pudru

100 g mielonych migdałów

2 jajka

30 g mąki

 

Plus jajko do posmarowania ciasta…

 

Mirabelki wypestkowujemy jak wiśnie czy czereśnie. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem. Następnie kontynuujemy z jajkami. Do utartego kremu wsypujemy przesianą mąkę oraz stopniowo zmielone migdały.

 

2/3 ciasta wykładamy do formy na tartę – najlepiej piec na papierze by łatwiej było wyjąć. Pieczemy ten spód 10 minut w nagrzanym do 210°C piekarniku. Po tym czasie ciasto wyjmujemy. Chwilę czekamy aż nieco opadnie. Wykładamy na nie krem migdałowy, zatapiamy w nim mirabelki. Górę przykrywamy kratką zrobioną z pozostałego ciasta. Smarujemy wierzch jajkiem. Pieczemy około 35 minut ale już w 180°C.  

 



 photo DSCF3883_zpsvolwno9a.jpg

1 komentarz:

  1. Ta tarta musi smakować naprawdę wyśmienicie :) Z chęcią wpadłabym na kawałek do popołudniowej kawki. :)

    OdpowiedzUsuń