Czyli kuchnia ekspresowa… z wczorajszego obiadu, gdy wiele
spraw i programów trzeba było na raz ogarnąć.
Ostatnio coraz częściej przekonuję się do prostej kuchni,
jak najprostszej… kilka składników, ekstra jakości i świeżości i powstaje coś
niezwykle smacznego. Tak niewiele trzeba…
3 porcje
30 minut (niecałe przygotowania)
3 świeże porcje dorsza
Sól, pieprz
Oliwa z orzechów
Na crumble :
Garść drobno posiekanych orzechów włoskich
Do tego cukinie – po prostu sauté, na oliwe z oliwek, na
patelni.
Składniki na crumble szybciutko w palcach mieszamy – na gruby
piasek. Wykładamy je na blachę
do pieczenia i pieczemy 10 min w 200°C .
Rybę
doprawiamy. Następnie ja układam ją na talerzu, polewam nieco olwią z orzechów,
przykrywam folią spożywczą i wstawiam na moc 800 W na 4 minuty do mikrofalówki.
Ryba jest aromatyczna, nie wysuszona, delikatna… w pełni rozwija swój aromat. Podobnie
można ją przyrządzić na parze.
Gorące
crumble wykładamy na rybę. Podajemy z cukiną, skropione oliwą z orzechów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz