niedziela, 13 września 2015

Dorsz i orzechowe crumble – JESIEN



 photo DSCF3889_zps6qbaa9oj.jpg





 


Czyli kuchnia ekspresowa… z wczorajszego obiadu, gdy wiele spraw i programów trzeba było na raz ogarnąć.


 


Ostatnio coraz częściej przekonuję się do prostej kuchni, jak najprostszej… kilka składników, ekstra jakości i świeżości i powstaje coś niezwykle smacznego. Tak niewiele trzeba…


 


3 porcje


30 minut (niecałe przygotowania)


 


3 świeże porcje dorsza


Sól, pieprz


Oliwa z orzechów


 


Na crumble :


20 g mąki


20 g masła


20 g zmielonych migdałów


Garść drobno posiekanych orzechów włoskich


 


Do tego cukinie – po prostu sauté, na oliwe z oliwek, na patelni.
  photo DSCF3888_zpszovvq1ji.jpg


Składniki na crumble szybciutko w palcach mieszamy – na gruby piasek. Wykładamy je na blachę do pieczenia i pieczemy 10 min w 200°C.


 


Rybę doprawiamy. Następnie ja układam ją na talerzu, polewam nieco olwią z orzechów, przykrywam folią spożywczą i wstawiam na moc 800 W na 4 minuty do mikrofalówki. Ryba jest aromatyczna, nie wysuszona, delikatna… w pełni rozwija swój aromat. Podobnie można ją przyrządzić na parze.


 


Gorące crumble wykładamy na rybę. Podajemy z cukiną, skropione oliwą z orzechów.


 


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz