Genialny przepis, znaleziony w ostatnim numerze CVF posłużył
mi wieczorową, niedzielną porą. To
danie nas zachwyciło i to całą rodzinę ! Coś innego, nowego a jednocześnie
smacznego.
Napisałam
pączki a raczej po polsku powinam napisać racuchy bo też i kształtem są to
racuchy. Po francusku jednak to jedno i to
samo czyli “beignet”.
Racuchy z
kalafiora podane są z sosem z greckiego jogurtu z dodatkiem limetki.
Zapraszam!
4 porcje
Przygotowanie 30 minut
Smażenie 20-30 minut
Sos:
2 jogurty greckie czyli 300 g
Sok z 2 limetek I drobno starta skórka z jednej z nich
Zielona kolendra albo pietruszka, sól, pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek
Pączki z kalafiora:
Kalafior około 400 g różyczek
4 jajka
2 szalotki
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka zmielonego kminku
1 łyżeczka kurkumy
Sól, pieprz
Oliwa do smażenia
Kalafior gotujemy w osolonym wrzątku.
Pozostałe składniki łączymy i na koniec miksujemy by powstało płynne ciasto. Ugotowany kalafior rozgniatamy widelcem i dodajemy do ciasta.
Ciasto będziemy teraz porcjami smażyć… I podajemy…
Te pączki są super smaczne na gorąco, ciepławo i na zimno więc do wyboru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz