To nasze danie głowne z wczorajszego obiadu z Cécile. Mojej
przyjaciółce bardzo smakowało i mi też. A że zostało na kolację to i moi
mężczyźni mogli skosztować i też zasmakowali. Antek uwielbia takie ostre,
egzotyczne nieco smaki. W końcu nie na darmo jego ulubionym daniem jest Chili
Con Carne.
W tym
tygodniu, na naszym stole jesień…
- po raz
pierwszy zupa-krem z dyni!
- dwa
jesienne DESERY: opublikowany wczoraj jesienny krem czekoladowo-gruszkowy i week-endowa
tarta Bardalou z gruszkami… mniam!
- curry z
witlinka
- polędwica
wieprzowa w cidrze, samżonych jabłkach
- tarta z
cukinią i z ricotta
- sałatka z
fusilli
- pieczeń z
indyka z jesiennymi grzybami
To tylko
kilka propozycji z naszego menu. Do tego trzeba dodać wiele owoców: świeże
figi, mirabelki, kilka gatunków winogron… sery, warzywa, kasze. Lubię jesień!
Jak zrobić
to curry? Prosto!
4 porcje
Przygotowanie 30 minut
Puszka kokosowej śmietany czyli Coco cream – do kupienia w każdym supermarkecie
25 ml kokosowego mleka z kartonika bądź z puszki
2 łyżki pasty curry mild (supermarket dział produkty egzotyczne)
Świeża kolendra – listki
Limetka
Łyżeczka cukru
Sól
Ryż do podania
Jeśli uda wam się dostać to można dodać listki bazyli thai… ja nie miałam.
Rybę kroimy w kostkę i odtsawiamy. Fasolkę gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości.
W garnku mieszamy kokosową śmietanę z pastą curry całość zagotowujemy – 5 minut. Dodajemy zieleninę i mleko kokosowe oraz cukier. Gotujemy dalsze 5 minut.
Wrzucamy rybę do sosu i gotujemy nie więcej jak 10 minut! Doprawiamy jeśli jest taka potrzeba.
Podajemy całość na fasolce szparagowej z ryżem skropione sokiem z limetki…
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz