sobota, 19 września 2015

Rybne curry i MENU na ten tydzień : JESIEN

Obiad z Cécile


 

To nasze danie głowne z wczorajszego obiadu z Cécile. Mojej przyjaciółce bardzo smakowało i mi też. A że zostało na kolację to i moi mężczyźni mogli skosztować i też zasmakowali. Antek uwielbia takie ostre, egzotyczne nieco smaki. W końcu nie na darmo jego ulubionym daniem jest Chili Con Carne.

 

W tym tygodniu, na naszym stole jesień…

- po raz pierwszy zupa-krem z dyni!

- dwa jesienne DESERY: opublikowany wczoraj jesienny krem czekoladowo-gruszkowy i week-endowa tarta Bardalou z gruszkami… mniam!

- curry z witlinka

- polędwica wieprzowa w cidrze, samżonych jabłkach

- tarta z cukinią i z ricotta

- sałatka z fusilli

- pieczeń z indyka z jesiennymi grzybami

 

To tylko kilka propozycji z naszego menu. Do tego trzeba dodać wiele owoców: świeże figi, mirabelki, kilka gatunków winogron… sery, warzywa, kasze. Lubię jesień!

 

Jak zrobić to curry? Prosto! 





4 porcje

Przygotowanie 30 minut

 

500 g białej ryby u mnie to był witlinek, ale może też być dorsz, okoń morski czy morszczuk

 

Puszka kokosowej śmietany czyli Coco cream – do kupienia w każdym supermarkecie

25 ml kokosowego mleka z kartonika bądź z puszki

2 łyżki pasty curry mild (supermarket dział produkty egzotyczne)

Świeża kolendra – listki

Limetka

Łyżeczka cukru

Sól

500 g fasolki szparagowej

Ryż do podania

 

Jeśli uda wam się dostać to można dodać listki bazyli thai… ja nie miałam.

 

Rybę kroimy w kostkę i odtsawiamy. Fasolkę gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości.

W garnku mieszamy kokosową śmietanę z pastą curry całość zagotowujemy – 5 minut. Dodajemy zieleninę i mleko kokosowe oraz cukier. Gotujemy dalsze 5 minut.

 

Wrzucamy rybę do sosu i gotujemy nie więcej jak 10 minut! Doprawiamy jeśli jest taka potrzeba.

Podajemy całość na fasolce szparagowej z ryżem skropione sokiem z limetki…


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz