Ten przepis znalazłam na kartoniku francuskiej marki
śmietany Elle&Vire, rodem z Normandii. Spodobał mi się i w ubiegłą niedzielę
danie wykonałam.
Sos jest wyjątkowo smaczny i aromatyczny, gdyż robiony na
cydrze czyli musujuącym winku jabłkowym, ale bardzo lekkim 4 do 6% alkoholu.
Przygotowanie 30 minut
Marynata 1 h
Pieczenie 30 minut
4 porcje
4 marchewki z zielonymi listkami
4 jabłka
1 szalotka
2 łyżki starej czyli tej z ziarenkami musztardy
20 ml śmietanki
Szklanka cidru – resztę dopije się przy obiedzie
Oliwa
Sól, pieprz
Szalotkę siekamy na drobno. Mieszamy ją z musztardą, 2
łyżkami oliwy z oliwek, solą i pieprzem. Tę marynatą smarujemy mięso i na godzinę
je odstawiamy.
Następnie roztapiamy w garnku połowę masła i na nim
podsmażamy nasze mięso. Pokrywamy je cidrem i dusimy 30 minut pod przykryciem.
W tym czasie gotujemy marchewki – w wodzie, na parze, albo z
mięsem… tutaj do wyboru…u mnie gotowały się z mięsem by przesiąkły nieco
cidrem.
Cząsteczki jabłek podsmażamy na pozostałym maśle.
Mięso po uduszeniu zawijamy w dwie warstwy folii aluminiowej
by pozostało gorące i by soki z niego nie wypłynęły a zostały wewnątrz. Do
garnka, w którym mieso się dusiło wlewamy śmietanę i skrobiąc jego dno
drewnianą łyżką zagotowujemy całość na ostrym ogniu około 5 minut.
Podajemy nasze danie… z cidrem !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz