poniedziałek, 14 września 2015

Polędwica wieprzowa w starej musztardzie i syropie klonowym – Jesień i Wiosna

 photo DSCF3896_zpsygdbu4mh.jpg



 


To danie nadaje się na dwie pory roku bo używamy tutaj pęczka marchewki… nie wiem jak w waszych krajach ale we Francji marchewka w pęczkach jest albo na wiosnę – pierwszy zbiór albo na jesień – drugi zbiór.


 


Polędwica zapieczona w starej musztardzie czyli tej jeszcze z ziarenkami z dodatkiem syropu klonowego, śmietanki i białego, kuchennego wina zyskuje wiele na aromacie i smaku.


 


Lubię takie danie, proste, niezbyt czasochłonne a smakujące inaczej niż zwykłe pieczone mięso z solą i pieprzem.


 


4 porcje


Przygotowanie 15 minut


Pieczenie 1 h


 


Polędwica wieprzowa około 500 g


2 łyżki musztardy z ziarnami


2 łyżki syropu klonowego


4 łyżki śmietany – nie kwaśnej


Pół szklanki białego, kuchennego wina czyli wytrawnego


Sól pieprz


2 szalotki pokrojone w plastry


 


Pęczek marchewek z zielonym łodyżkami


 


Z musztardy, syropu i śmietany robimy misz-masz, doprawiamy go i smarujemy nim mięso. Na wierzchu układamy szalotki. W naczyniu do zapiekania obok mięsa układamy obrane marchewki – te grubsze przekrajamy zdłuż na połówki. Pieczemy razem… podlewając odrobiną wody.


 


Podajemy…


 


A cały obiad składał się z:


Przystawka: melon z porto


Danie główne: ta oto polędwica


Deser: tarta mirabelkowa.


 


Przepis z najnowszego numeru CVF.




 photo DSCF3897_zpscn8kyp0k.jpg

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz