wtorek, 30 września 2014

Chrupiący camembert z jabłkiem w sosie cidrowym.// Un camembert croustillant, sauce au cidre.

Chrupiący camembert z jabłkiem w sosie cidrowym.









 


Jednym słowem jesteśmy we Francji! Camembert rodem z Normandii i cidr czyli ten mniej kosztowny trunek z bąbelkami rodem z Bretaniii bądź Normandii, te są najbardziej znane. Cidr figuruje na liście kulturowego i gastronomicznego dziedzictwa Francji zarejestrowanego przez UNESCO.


I nic dziwnego…


Z ponad 1000 gatunków rosnących we Francji jabłek, zbieranych między wrześniem a listopadem wytwarza się różne gatunki cidru. Jest ich około 100 mln litrów rocznie. Cidr należy do grupy tzw: świeżych produktów. Nie ma tutaj roczników albo raczej są tyle, że rzadko. Spożywa się bowiem ten trunek w roku produkcji. Może być on żółty, biały, prawie pozbawiony koloru, różowy albo nawet wpadający w tony “acajou”. Wszystko zależy od jabłek.


Jedna szklanka cidru to 62 kcal w 200 ml, średnio i około 3% alkoholu.


Podaje się cidr dobrze schłodzony, z najróżniejszymi daniami choć najbardziej są znane naleśniki z mąki gryczanej – galettes i słodkie crêpes z Bretanii.


 


Wczoraj na moim kolacyjnym stole pojawił się cidr w towarzystwie sera camembert i jabłek przełożonych chrupiącymi płatkami ciasta Brick czyli tych cieniuteńkich śródziemnomorskch, pszennych naleśników. Ale to danie można również przyrządzić ze zwykłymi naleśnikami – jeśli kilka z nich zostało w lodówce.


Na baize cidru i karmelu powstaje genialny w smaku sos. Jabłka i camembert idealnie się ze sobą łączą. Do tego kawałek świeżej bagietki i filiżanka schłodzonego cidru. Znakomita kolacja gotowa.






4 porcje

 

3 jabłka – najlepiej czerwone

60 g cukru

15 cl cidru

100 g masła

12 płatów ciasta naleśnikowego – Brick albo naleśników z których wycinamy tak jak z brick 12 kółek około 10 cm średnicy.

 

1 Camembert – 350 g

Ewentualnie orzechy…

 

Robimy najpierw sos… roztapiamy w garnku cukier dodając 2 łyżki wody. Gdy karmel jest już brązowy wlewamy bardzo ostrożnie !!! ( będzie pryskać i się pienić !) cidr. Dodajemy 20 g masła i gotujemy sos 3-4 minuty na ostrym ogniu.

 

Z jabłek usuwamy gniazda nasienne bez rozkarajania owocu, specjalnym nożem. Następnie kroimy jabłka na plastry. Podsmażamy je na roztopionym maśle 20 g – 3 minuty z każdej strony.

 

Camemebert kroimy.

Stapiamy resztę masła.

 

Każdymy kółko naleśnikowe smarujemy, za pomocą pędzelka, roztopionym masłem. Układamy na nim plaster jabłka, kawałek sera. Przykrywamy kolejnym kółkiem naleśnikowym i rozpoczynamy od nowa. Budujemy po 2 warstwy za każdym razem. Układamy nasze « piramidki » na blasze, na papierze do pieczenia. Polewamy je sosem, zachowując nieco sosu na sam moment podania. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 8-10 minut w 180°C.

 
Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz