To danie
pochodzi z francuskich Antylii. Jest wyjątkowo proste i dość szybkie w
przygotowaniu. Jedynie dwa egzotyczne “akcenty” stanowią o jego naturze.
Pierwszy z nich to przyprawa – Colombo ,
którą najemcy “coolies” przywieźli na Antyle w XIX wieku z Indi. Jest ona
zbliżona do Curry w swym kolorze, smak ma jednak nieco inny. Drugi taki akcent to
sok z limonki i ostra papryczka choć ta ostatnia jest akurat w tym przepisie
fakultatywna.
Do tego
dobry kawałek wieprzowiny – karkówki, kilka cukini, marchewek, ziemniaków i cebul
i pyszne danie gotowe.
4 porcje
2 cebule
2 cukinie
2 marchewki
2 ząbki czosnku
2 łyżki Colombo
Sok z limonki
Ewentualnie
mała ostra papryczka
Oliwa i sól
Na oliwie
podsmażamy mięso. Dodajemy jak się zezłoci posiekane w kostkę cebule i czosnek.
Posypujemy całość Colombo
i solimy. Smażymy 2 minuty na bardzo dużym ogniu.
Dodajemy marchewki w plastrach i gotujemy 30
minut pod przykryciem pokrywając całość wodą. Po
tym czasie dodajemy ziemniaki a 10 minut później cukinie w plastrach. Przed
podaniem dodajemy sok z limonki i posypujemy listkami kolendry.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz