Tego cukiernika nie trzeba juz przedstawiac. A ze od kilku miesiecy jestem szczesliwa posiadaczka jego dziela "Ciastkarstwo" to od czasu do czasu wybieram jakis jego przepis i staram sie go dokladnie wykonac. Bo w ciastkarstwie jak w zadnej innej kulinarnej dziedzinie liczy sie przede wszystkim precyzja, precyzja co do grama i kilka sprawdzonych technik. Dzis wiec na sobotni deser - crumble pelen dojrzalych gruszek i pierwszych ciemnych winogron - Muscat, ktorych granatowy sok splywa jeszcze po moich stukajacych w klawiature palcach! Nie moge sie im oprzec! A ze mieszkam w regionie winnic i najlepszych na swiecie win to juz tylko wybor i lut szczescia.
Na 6 duzych porcji
3 gruszki
kisc ciemnych winogron muscat
150 g zmielonych migdalow
150 g maki
150 g cukru - pol na pol jasnego z ciemnym cukrem
150 g masla
1 lyzeczka cynamonu
szczypta soli
Z tych skladnikow zagniatamy ciasto na crumble - ma przypominac gruboziarnisty piasek.
Gruszki kroimi na czastki i skrapiamy je sokiem z polowy cytryny. Nastepnie obtaczamy je w 3 lyzkach cukru z dodanym cynamonem -1/2 lyzeczki. Na dnie naczyn ukladamy gruszki, nastepnie winogrona i calosc posypujemy crumble. Pieczemy 20 minut w 200°C.
Podajemy jeszcze lekko cieple.
Crumble poires-raisins
6 portions
3 poires
300 g de raisins muscat
150 g de farine
150 g de poudre d'amandes
150 g de sucre - moitié du sucre blanc et moitié du sucre brun
150 g de beurre
1 càc de canelle
2 pincées de sel
Faites la pâte à crumble avec tous ces ingrédients.
Pélez les poires et coupez-les en morceaux. Citronnez - les avec le jus d'un demi citron. Avant de les disposer dans le/les plats trompez-les dans un mélange de sucre avec de la canelle: 3 càs et 1/2 càc.
Ajoutez les grains de raisins puis couvrez avec la pâte. Faites cuire 20 minutes à 200°C. Servez encore tiède.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz