Dziś dwa przepisy z mojej kuchni, weekendowej kuchni czyli
tej wymagającej nieco więcej czasu. Pierwszy z nich to ten oto całkiem niezwykły kurczak, gdyż nadziewany…
makaronem!
Przepis
znalazłam w ostatnim numerze “Régal” i zaintrygował mnie bardzo. Bo drób
nadziewam i owszem, co roku, szczególnie w okresie bożonarodzeniowym ale nie
makaronem.
Zazwyczaj
przygotowuję specjalny farsz z podrobów, z foie gras, z przypraw czy innego
gatunku mięsa.
Dziś w moim
kurczaku znalazł się makaron! Nie byle jaki bo są to coquillettes czyli takie
malutki “kolanka” u mnie Barilla. Do tego trochę pieczarek i sporo zielonej
pietruszki. Po upieczeniu soczyste, pachnące
mięso, którego smak podkreślają grzyby oraz specjalna polewka z octu. Makaron
nadaje mu delikatności czyli nieco – onctuosité.
1 kurczak
wiejski czyli taki co waży minimum 1,5 kg a nie utuczone hormonami chucherko,
które waży 1 kilogram
z supermarketu… to ważne bo smak i walory zdrowotne tego co spożywamy są ściśle
z tym związane.
Pęczek zielonej
pietruszki
Masło
Oliwa
5 ząbków czosnku
Sól, pieprz
Do polewania
mięsa 200 ml wody wymieszanej z 2 łyżkami octu z cidru albo winnego.
Kurczak
solimy i pieprzymy zewnątrz i wewnątrz
Makaron
gotujemy 3 minuty w osolonym wrzątku –odcedzamy i mieszamy z 25 g masła oraz łyżką oliwy –
odstawiamy.
Grzyby
oczyszczone podsmażamy na oliwie doprawiając je. Dusimy 5 minut, następnie
zdejmujemy z ognia i dodajemy posiekany ząbek czosnku oraz zieloną pietruszkę.
Mieszamy
makaron z grzybami i 1/3 farszu nadziewamy kurczaka po czym spinamy go
wykałaczkami bądź zszywamy nicią kuchenną. Obok układamy 4 pozostałe ząbki
czosnku w koszulkach.
Wkładamy
brytfannę do zimnego piekarnika i nastawiamy go na 200°C . Po
30 minutach pieczenia zaczynamy polewać ptaka wytworzonym sosem oraz octową
wodą – to powoduje, że mięso staje sie wyjątkowo delikatne oraz ma ten lekko
kwaskawy, specyficzny posmak… kurczak po prostu przestaje być mdły. Octowa woda
sprawia też, że mięso równimiernie się rumieni.
Pieczemy
dalej 1h15 minut.
Podajemy…
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz