niedziela, 7 września 2014

Prawdziwe, amerykańskie Cookies. // Vrais Cookies à l'américaine.

Prawdziwe, amerykańskie Cookies.




Przepis dostałam od mojego wuja Edwarda będąc w Kanadzie. Tam zresztą zajadaliśmy się tymi typowymi amerykańskimi ciasteczkami. Jak żyła moja ciocia to był jej przepis i ona je robiła. Teraz produkcję przejął mój już całkiem wiekowy wujek, który radzi sobie w kuchni niezwykle dobrze.











Z podanych proporcji wyszło mi 31 ciastek a raczej nam wyszło bo robiłam je dzisiaj razem z moim synem. Te ciastka można zamrażać – I jest to najlepsza i nawygodniejsza forma ich przechowywania a zarazem zachowania kruchości.Mój syn uwielbia je ze szklanką mleka a ja po prostu same.





Proporcje są podane w amerykańskich miarach czyli w cup, które przeliczyłam na nasze europejskie gramy.





227 g masła

140 g białego cukru

140 g brunatnego cukru

2 jajka

Cukier waniliowy albo pół laski wanili – ziarenka

280 g mąki

1 łyżeczka sody

Filiżanka kawałeczków czekolady – gorzkiej – ja wzięłam gotowe we Francji:  Pépites de chocolat.

 

Miękkie masło wyrabiamy z cukrami, dodajemy mąkę, wanilię i jajka. Powstaje dość miękkie i luźne caisto można je wyrabiać rękoma albo łyżką. Wrzucamy 2/3 czekolady, mieszamy.

 

Na blasze wyłożonej pergaminem wykłdamy łyżką porcje ciasta, zachowujemy spore odstępy. Posypujemy ciastka pozostałymi kawałkami czekolady. Pieczemy około 8-10 minut w 200°C.

4 komentarze:

  1. Czy zrezygnowanie z białego cukru i dodanie tylko 140 g nie zaszkodzi ciasteczkom?

    OdpowiedzUsuń
  2. Mozna sprobowac... nie probowalam jeszcze z mniejsza iloscia cukru.

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszne sa tez z malinami, platkami migdalow I biala czekolada :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, uwielbiam takie :) Mogłabym je jeść i jeść... :)

    OdpowiedzUsuń