sobota, 20 września 2014

Królewskie ciastka Ludwika XIV oraz menu na ten tydzień// Les Délices du Roi Soleil

Królewskie ciastka Ludwika XIV oraz menu na ten tydzień









 


Jak na historyka przystało odczuwam sporą siłę przyciągania, gdy znajduję historyczne receptury. Tak też było tym razem. W książce  « Pariès, maison basque » czyli « Pariès, baskijski dom » znalazłam archiwalny przepis zaproponowany przez ciastkarza domu Pariès na przyjęcie ślubne króla Francji Ludwika XIV z Marią Teresą. Ślub ten jak wiadomo odbył się w kraju Basków a dokładnie w kościel katedralnym miasta Saint Jean de Luz, które nie tak dawno odwiedzaliśmy po raz… któryś tam.


 0003J0C950L1EV9O.JPG
W tym kosciele slubowal Ludwik XIV

0003J0C7WTFLS5FM.JPG
i przed tym oltarzem...


Do dnia dzisiejszego w ciastkarni Pariès można kupić to ciastko nazywane « Délice du Roi Soleil » czyli « Delicja Króla Słońce ».


 


Receptura jest prosta. Ciasteczka rozpływają się w ustach choć w oryginalnej wersji nie zawierały tak jak u mnie czekolady czy malin a skórkę z pomarańczy. Dom Pariès proponuje je również z czereśniami.


 


Przepis za chwilę…


A co w tym tygodniu na naszym stole?


 


Spore ilości winogron, gdyż sezon w pełni! Są też jabłka i gruszki, pierwsze świeże mango


i ostatnie już śliwki.


 


Przewidziałam na ten tydzień:


-          kurczaka nadziewanego makaronem – przepis poniżej


-          klopsiki z mielonej cięleciny na sposób tajine z cytrynami z soli i świeżą kolendrą


-          śledzie w sałatce


-          wędzony pstrąg


 


Z dań warzywnych:


 


-          placuszki z cukini z dipem twarożkowym z pomidorami


-          fasolkę szparagową – jeszcze nie wiem jak


-          brokuły z makaronem orecchiette i z sardelami


-          tartę z borowikami


-          omlet z papryczkami baskijskimi


 


 




Ciasteczka króla


 


180 g cukru pudru


5 białek


90 g masła


60 g zmielonych migdałów


95 g mąki


Szczypta proszku do pieczenia i soli


 


Maliny, czekolada, skórka pomarańczowa


 


Stopić masło powoli, na wolnym ogniu ipogotować je aż uzyska lekko brązowy kolor orzechów laskowych. Przelać – uwaga bardzo gorące – przez filtr taki jak do kawy…


Odstawić do wystygnięcia. Wymieszać w misce pozostałe składniki. Dodać stopione masło. Odstawić ciasto na godzinę. Dopiero po tym czasie dodawać owoce czy czekoladę.


 


Napełnić małe papierowe foremki i piec 12 minut w 200°C w nagrzanym piekarniku. Podawać.

0003J0C22YM78IX7.JPG

1 komentarz:

  1. Mmm, zachwycające te ciasteczka, szczególnie wersja z malinami kusi mnie ogromnie :)

    OdpowiedzUsuń