Jak na historyka przystało odczuwam sporą siłę przyciągania,
gdy znajduję historyczne receptury. Tak też było tym razem. W książce « Pariès, maison basque » czyli « Pariès,
baskijski dom » znalazłam archiwalny przepis zaproponowany przez
ciastkarza domu Pariès na przyjęcie ślubne króla Francji Ludwika XIV z Marią
Teresą. Ślub ten jak wiadomo odbył się w kraju Basków a dokładnie w kościel
katedralnym miasta Saint Jean de Luz, które nie tak dawno odwiedzaliśmy po raz…
któryś tam.
W tym kosciele slubowal Ludwik XIV
i przed tym oltarzem...
Do dnia dzisiejszego w ciastkarni Pariès można kupić to
ciastko nazywane « Délice du Roi Soleil » czyli « Delicja Króla
Słońce ».
Receptura jest prosta. Ciasteczka rozpływają się w ustach
choć w oryginalnej wersji nie zawierały tak jak u mnie czekolady czy malin a
skórkę z pomarańczy. Dom Pariès proponuje je również z czereśniami.
Przepis za
chwilę…
A co w tym
tygodniu na naszym stole?
Spore
ilości winogron, gdyż sezon w pełni! Są też jabłka i gruszki, pierwsze świeże
mango
i ostatnie
już śliwki.
Przewidziałam
na ten tydzień:
-
kurczaka
nadziewanego makaronem – przepis poniżej
-
klopsiki
z mielonej cięleciny na sposób tajine z cytrynami z soli i świeżą kolendrą
-
śledzie
w sałatce
-
wędzony
pstrąg
Z dań
warzywnych:
-
placuszki
z cukini z dipem twarożkowym z pomidorami
-
fasolkę
szparagową – jeszcze nie wiem jak
-
brokuły
z makaronem orecchiette i z sardelami
-
tartę
z borowikami
-
omlet
z papryczkami baskijskimi
Ciasteczka
króla
5 białek
Szczypta proszku
do pieczenia i soli
Maliny,
czekolada, skórka pomarańczowa
Stopić
masło powoli, na wolnym ogniu ipogotować je aż uzyska lekko brązowy kolor
orzechów laskowych. Przelać – uwaga bardzo gorące – przez filtr taki jak do
kawy…
Odstawić do
wystygnięcia. Wymieszać w misce pozostałe składniki. Dodać stopione masło.
Odstawić ciasto na godzinę. Dopiero po tym czasie dodawać owoce czy czekoladę.
Napełnić
małe papierowe foremki i piec 12 minut w 200°C w nagrzanym piekarniku. Podawać.
Mmm, zachwycające te ciasteczka, szczególnie wersja z malinami kusi mnie ogromnie :)
OdpowiedzUsuń