Uwielbiam wypróbowywać dania innych kuchni. Italia, Anglia,
Hiszpania, Meksyk, Chiny, Japonia, Indie czy Tunezja potrafią atrakcyjnie
odmienić nasz jadłospis. A ciekawość świata w tym ta kulinarna są jak dla mnie
wielkimi zaletami. Inspirują i ubogacają nasze życie.
Wczorajszy poranek spędziłam na zebraniu rodziców w Antka
szkole w związku z tym nie miałam już czasu na gotowanie. Posiliśmy się
gotowcami z Japoni. Co sprawiło wielką przyjemność mojemu synowi. Dzisiejszy
poranek spędziłam już w kuchni. To moje tzw : « cudowne chwile »
czy « błogosławione chwile » jak kiedyś nazywał je mój coach. Raz w
tygodniu a czasami częściej muszę je mieć. To sprawa życia i śmierci, równowagi
w mojej zagonionej egzystencji.
Na obiad więc dzisiaj Kefta choć nie robiona w daniu do
Tajine botego jeszcze się nie dorobiłam a w kamionkowym naczyniu, w piekarniku.
Keftę robi się z mielonej cielęciny z dużym dodatkiem
czerwonych cebul, świeżej kolendry i cytryn confit czyli tych marynowanych, z
zalewy solnej.
Danie dusi się długo w piekarniku pod przykryciem… i trudno
będzie się wam oprzeć aromatowi, którym napełni się wasz dom.
Jest pyszne…
4-5 porcji
2 duże czerwone cebule
Pęczek kolendry
2 cytryny confit
1 jajko
2 łyżki miodu
Mąka – 2 łyżki
Oliwa
Sól, pieprz
Ostra papryka
Cebule obrać i posiekać. Połowę cebuli dodać do mięsa
i zmiksować. Doprawić mięso solą, pieprzem, papryką. Uformować kuleczki – 18 sztuk
i obtoczyć je w mące. Na oliwie podsmażyć resztę cebul – 3 minuty. Dodać do
nich pokrojone cytryny confit oraz połowę kolendry. Pokryć warzywa miodem i
poddusić 5 minut.
Przełożyć cebulę z cytrynami i z sosem na dno naczynia do
pieczenia. Na tej samej patelni podsmażyć na oliwie mięso aż się zarumieni. Przełożyć
je do naczynia na cebulę. Natychmiast odstawić patelnię na gaz. Na dużym ogniu,
drewnianą łyżką skrobać dno patelni. Wlać do niej 20 cl wody i mieszać aż się
woda zagotuje.
Wytworzonym sosem pokryć mięso w naczyniu. Naczynie przykryć
i wstawic do piekarnika - 160°C,
na godzinę…
Podawać z kaszą kuskus z miętą albo z purée ziemniaczanym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz