6 porcji
250 g ciasta francuskiego na maśle!
okolo 700 g śliwek węgierek
200 g surowej masy marcepanowej z 50% migdałów ( minimum)
bialko
2 lyzki konfitury śliwkowej czy wiśniowej czy jagodowej
zoltko i lyzka mleka do posmarowania ciasta
platki migdalow do posypania
Śliwki wypestkowujemy i kroimy na polski bądź na ćwiartki jak są duże.
Marcepan kroimy na kawałeczki i miskujemym z konfitura i z białkiem.
Na rozwałkowane ciasto wykładamy masę marcepanowa. Rozsmarowujemy ja zostawiajac 2 cm wolne z brzegów. Na masie układamy śliwki-skorka do dołu. Wolne brzegi ciasta zwijamy do środka. Smarujemy je żółtkiem rozbełtanymi z mlekiem. Wierzch posypujemy płatkami migdałów.
Pieczemy w 200°C - nagrzany piernik! przez około 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz