Ale to jest pyszne! Połączenie polędwiczek wieprzowych z mirabelkami! Powolne duszenie całości i doprawienie sosu miodem i musztarda! Ekstra!
6 porcji
Przygotowanie i duszenie 1 godzina
750 g polędwicy wieprzowej
450 g mirabelek
2 lyzki masla
2 łyżki oliwy z oliwek
4 duze szalotki
2 lyzki musztardy z ziarnami
1 dupa lyzka miodu
sol, pieprz w ziarnach
Szalotki obieramy i kroimy na ćwiartki. Na maśle i oliwie podsmażamy szalotki wraz z mięsem, aż się całość zezloci czyli jakieś 5 minut.
Dodajemy kilka ziarenek pieprzu, łyżeczkę soli i 4-5 łyżek wody. Dusimy około 20 minut i dodajemy mirabelki w całości.
Dusimy dalej pod przykryciem.
Gdy mięso jest miękkie wyjmujemy je. Do sosu dodajemy miód i musztardę. Gotujemy chwile.
Podajemy. U mnie z purée z batatów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz