Bardzo smaczne połączenie. To mój pierwszy cake z jarmużem i szukam więcej przepisów na jarmuż bo lubimy to warzywo, cenimy jego walory zdrowotne ale oprocz chipsów, sałatek i zupy oraz teraz tego keksa... innych przepisów na jarmużu nie posiadam.
6 porcji
20 minut przygotowania
45 minut pieczenia
200 g maki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 jajka
70 g stopionego masla
10 cl mleka
50 g stratego sera emmental
100 g suszonych pomidorów z oliwy
Kilka liści jarmużu bez środkowych twardych łodyg - zachowujemy tylko zieleninę
60 g orzechów laskowych
sól ewentualnie - suszone pomidory są już bardzo słone... spróbujcie zanim posolicie całość
pieprz
Jarmuz gotujemy na parze około 6 minut by go zmiękczyć. Zrobiłam to w mikrofali.
Mąkę mieszamy z proszkiem, dodajemy po 1 jajku i mieszamy, następnie wlewamy masło i mleko. Dodajemy starty ser, pokrojone pomidory, posiekany i obgotowany jarmuż oraz posiekane orzechy laskowe.
Sprawdzamy czy trzeba doprawić sola i pieprzem.
Pieczemy w wyłożonej papierem keksowe około 45 minut w 170°C.
Podajemy ciepły bądź zimny z saltaka z pomidorów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz