Typowo letnia kolacja ale na cieplo wiec na zdecydowanie chlodniejsze wieczory. To jest ta kuchnia, ktora kocham: duzo warzyw, wszystkie ekologiczne, duzo przypraw, kolorow i zlozony smak!
4 porcje
Przygotowanie 40 minut
1 szklanka ryzu basmati
szalotka
zabek czosnku
Kapsulka szafranu
1 duzy baklazan albo 2 male
12 podluznych papryczek albo 1 zielona papryka, 1 czerwoa
1 papryczka chili
2 duale, miesiste pomidory
pol cytryny
sol, pieprz, oliwa z oliwek
Baklazan i papryki kroimi w kostke, w paski jak kto chce. Pomidory sparzamy i obeiramy je ze skorki. Obieramy szalotke i czosnek.
Ryz: podsmazamy na oliwie posiekane szalotke z czosnkiem, dodajemy ryz i chwile smazymy az sie zeszkli. Nastepnie pokrywamy ryz wrzatkiem wymieszanym uprzednio z szafranem. Gotujemy na wolnym ogniu. Czas gotowania zalezy od gatunku ryzu.
Baklazan podsmazamy na oliwie. Na osobniej patelni dusimy papryki, chili i pomidory. Dwie patelnie warzyw to jakies 10 minut duszenia. Laczymy je po tym czasie razem.
Podajemy ryz z warzywamy skropiony sokiem z cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz