niedziela, 9 czerwca 2019

Gotowanie z dzieckiem. Torcik truskawkowy.



Bardzo rzadko udaje mi sie namowic Antka by cos zrobil w kuchni. Zazwyczaj go nie ma w domu a jak jest to pracuje. Teraz, koniec roku szkolnego daje troche okazji do wspolnego pichcenia jego ulubionych dan i produktow.
Tak wiec dzis rano zrobilismy uproszczony torcik truskawkowy. Antos zrobil sam czytajac przepis ciasto oraz krem z maskarpone, ja przygotowalam truskawki. Montowal Antek samodzielnie. 
Na nadchodzacy tydzien Antek zaplanowal robienie ciastek Cookies z czekolada czyli kuchnia amerykanska i zrobienie domowych buritos z kuchni meksykanskiej... 

6 porcji

Przygotowanie 45 minut
Chlodzenie minimum 1 h

500 g truskawek
120 g cukru z pektynami jak na konfiture

Truskawki obieramy z szypulek, przekrajamy na polowki i gotujemy 5 minut. Dodajemy cukier na konfiture i gotujemy dalsze 5 minut. Odstawiamy do calkowitego wystudzenia. W tym czasie...

Ciasto
4 jajka
120 g cukru
100 g maki
20 g skrobi kukurydzianej

Jajka ubijamy z cukrem. Dodajemy maki. I pieczemy 2 placki w tortownicy 20 cm srednicy przez okolo 10 minut (kazdy). 180°C i nagrzany piekarnik.

Krem
250 g mascarpone
2 lyzki cukru pudru
listki miety

Ucieramy mascarpone z cukrem pudrem. 

Montaz
Ukladamy pierwszy placek na talerzu. Polewamy go 3-4 lyzkami syropu z truskawek. Ukladamy polowe truskawek z syropu i polowe kremu z mascarpone. Przykrywamy drugim plackiem ciasta i wierzch tym razem, najpierw smarujemy mascarpone i nastepnie wykladamy truskawki. Dekorujemy mieta. Schladzamy calosc. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz