Salatka na cieplo, z patelni, z letnich warzyw typu burak lisciowy czy duza zielona bocwina, glowka salaty i mlody bob. Robi sie ja dosc szybko z wyjatkiem luskania bobu! To niestety zajmuje troche czasu wiec warto poprosic o pomoc domownikow.
3 porcje
30 minut przygotowania
4-5 lisci z lodygami bocwiny bialej
glowka salaty typu feuilles de chêne
500 g bobu w ziarnach
tymianek swiezy
sol, pieprz
50 g masla i 2 zabki czosnku
Rozpoczynamy od wymieszania miekkiego masla z posiekanymi zabkami czosnku - odstawiamy.
Bob gotujemy 5 minut w osolonym wrztaku i obieramy z lusek po solidnym schlodzeniu.
Liscie bocwiny blanszujemy 5 minut w oslonym wrzatku i na 1 minute przed koncem wrzucamy do nich liscie salaty.
Warzywa odcedzamy i przelewamy lodowata woda by zachowaly swoj piekny kolor.
Na odrobinie oliwy podsmazamy bocwine, salate i bob dodajac galazki swiezego tymianku. Doprawiamy.
Na koniec dodajemy nasze maslo czosnkowe.
Podajemy prosto z patelni z chlebem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz