wtorek, 18 czerwca 2019

Letnia salatka: bocwina, salata i mlody bob i malo czosnkowe.


Salatka na cieplo, z patelni, z letnich warzyw typu burak lisciowy czy duza zielona bocwina, glowka salaty i mlody bob. Robi sie ja dosc szybko z wyjatkiem luskania bobu! To niestety zajmuje troche czasu wiec warto poprosic o pomoc domownikow. 


3 porcje
30 minut przygotowania

4-5 lisci z lodygami bocwiny bialej
glowka salaty typu feuilles de chêne
500 g bobu w ziarnach 
tymianek swiezy
sol, pieprz
50 g masla i 2 zabki czosnku

Rozpoczynamy od wymieszania miekkiego masla z posiekanymi zabkami czosnku - odstawiamy. 
Bob gotujemy 5 minut w osolonym wrztaku i obieramy z lusek po solidnym schlodzeniu.

Liscie bocwiny blanszujemy 5 minut w oslonym wrzatku i na 1 minute przed koncem wrzucamy do nich liscie salaty. 

Warzywa odcedzamy i przelewamy lodowata woda by zachowaly swoj piekny kolor.

Na odrobinie oliwy podsmazamy bocwine, salate i bob dodajac galazki swiezego tymianku. Doprawiamy. 
Na koniec dodajemy nasze maslo czosnkowe.

Podajemy prosto z patelni z chlebem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz