Przepis z
najnowszego numeru “Elle à table” kusił mnie od kilku dni. Po
pierwsze uwielbiam serniki, po drugie uwielbiam przepisy Felder’a i tym razem
się nie zawiedliśmy.
3 porcje
Przygotowanie
1 dzień wcześniej – noc w lodówce/ 20 minut
Pieczenie
około 45 minut.
Spód:
Miksujemy
razem i wylepiamy dno foremek.
Masa serowa:
2 jajka
1 łyżka
skrobi kukurydzianej albo mąki ziemniaczanej
1 łyżka
gęstej śmietany
Mieszamy
sery, dodajemy skrobię, śmietanę i rozbełtane jajka oraz cukier.
Wylewamy
masę na ciasto i pieczemy w 160°C .
Odstawiamy na noc do lodówki.
2 łyżki konfitury morelowej albo przezroczystej i bezsmakowej polewy do ciast – to dla profesjonalnych ciastkarzy, którzy mają takie produkty w szafce ehe, he…
Listki mięty czy melisy czy płatki migdałowe do wyrównania brzegów.
Następnego dnia konfiturę rozgrzewamy w garnuszku, wrzucamy lekko rozmrożone wiśnie. Mieszamy chwilę by nadać im łady połysk.
Ciastka wykładamy na talerz. Brzegi dekorujemy listkami mięty. Na wierzchy układamy wiśnie
będę musiała zrobić ;)
OdpowiedzUsuń