niedziela, 30 kwietnia 2017

Jak z angielskiej cukierni – Carrot cake czyli ciasto marchewkowe z polewą z białej czekolady.

Carotte cake
Roze Ronsard z mojego tarasu... urzekaja mnie swoim pieknem!



Od czasu do czasu trzeba sięgać po wspaniałe wspomnienia… z wakacyjnych dni ! Tym razem prosto z angielskich salonów herbacianych – marchewkowe ciasto ze słodką czekoladową polewą.

 

Na 7 ciastek 6 cm średnicy.

Przygotowanie 25 minut

Pieczenie 25 minut

 

2 jajka

10 cl oleju słonecznikowego

150 g mąki

125 g cukru

Łyżeczka proszku i łyżeczka sody

175 g drobno startej marchewki – użyłam młodych marchewk by uzyskać bardziej wilgotne I delikatniejsze ciasto.

Łyżeczka cynamonu.

 

Polewa:

150 g białej czekolady w kawałeczkach

15 cl kremówki

 
Jajka ubijamy z cukrem do białości, dodajemy olej i dalej ubijamy 5 minut mikserem.  W osobnej misce mieszamy mąkę, proszki, cynamon i marchewkę. Łączymy obie masy wlewając jajka. Mieszamy delikatnie i pieczemy w 170°C. Studzimy po upieczeniu.

 

W tym czasie zagotowujemy kremówkę. Gorącą polewamy czekoladę i intesywnie mieszamy by się wszystko połączyło. Odstawiamy do lodówki do ostygnięcia.

 

Zimną polewę miksujemy chwilę tak jakbymy ubijali śmietanę.

 

Ostudzone ciaska pokrywamy polewą. Posypujemy cynamonem… podajemy z herbatą!


2 komentarze:

  1. Ooo, pierwszy raz widzę taką polewę z białą czekoladą w zestawieniu z ciastem marchewkowym - zawsze bliżej mi było do mlecznej ;) Piękne róże!

    OdpowiedzUsuń
  2. Marchewka i biała czekolada zaskakująco dobrze do siebie pasują:)

    OdpowiedzUsuń