niedziela, 2 kwietnia 2017

Jagnięcina pieczona z warzywami i z szałwia czyli dzisiejszy Obiad Przyjemność.

jagniecina


Powiało wiosną na naszym niedzielnym stole. Bo rozpoczął się sezon na jagnięcinę, która jest zresztą tradycyjnym wielkanocnym daniem we Francji. Niestety coraz mniej ludzi ją przyrządza bo młodzi nie umieją, niektorym brak pieniędzy bo to dość drogie mięso a jeszcze innym chęci. U mnie w domu polsko-francuskim tę tradycję kontynuujemy. A sezon na jagnięcinę rozpoczęliśmy dzisiaj tym pysznym daniem.

 

Przygotowanie 15 minut

Pieczenie 1h – 1h15

6 porcji

 

12 kotletów jagnięcych – ja nie dostałam więc zastąpiłam plastrami łopatki jagnięcej

3 gałązki szałwi

Kilka łyżeczek pasty z czarnych oliwek czyli tapenade – można po prostu zmiksować kilka czarnych oliwek

50 g sera koziego

2 czerwone cebule

15 małych ziemniaczków przekrojonych na pół

1 bulwa kopru włoskiego pokrojona w paski

Kilka pieczarek

4 ząbki czosnku

Sól, pieprz

Oliwa z oliwek

 

Na dużą plachę wykładamy ziemniaczki, cebule pokrojone, czosnek w całości i koper włoski. Polewamy oliwą i pieczemy 30 minut w 200°C.

Po tym czasie mieszamy, dodajemy grzyby i pieczemy dalej 20 minut w 180°C.

 

Mięso smarujemy pastą z oliwek, układamy na nim kawałki koziego sera ( demi-sec). Mięso układamy na warzywach, dodajemy szałwię I pieczemy 15 do 20 minut w zależności od grubości plastrów mięsa.

Podajemy gorące…

 

Niesamowity smak!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz