poniedziałek, 10 stycznia 2022

Chleb Pita i humus. Yotam Ottolenghi.



Typowo orientalne danie gościło u nas wczoraj na kolacji. Jest bardzo proste w przygotowaniu, zdrowe i smaczne. Humus to oczywiście purée z ciecierzycy wraz z purée z sezamu czyli Tahini. Chleb pita to pszenny chleb orientalny. Jedyny błąd jaki poleniłam to dwa pierwsze chleby piekłam zbyt długo chciał by się zezlocily. A one nie maja być zezłoconą tylko białe.


Pita
6 sztuk
Przygotowanie 30 minut
oczekiwanie około 2 godzin by ciasto wyrosło

240 ml cieplej wody
torebka drożdży instant
2 lyzeczki cukru
300 g pszennej maki
50 g maki pelnoziarsnistej
1 lyzeczka soli
1 łyżka oliwy z oliwek

Do cieplej wody wrzucamy drożdże i cukier. czekamy 3-4 minuty aż na powierzchni powstanie leciutką piana. Wlewamy drożdże do maki, dodajemy sól i oliwę. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy je w cieple do wyrośnięcia na jakieś 2 godziny. 
Następnie dzielimy ciasto na 6 równych lekko spłaszczonych kulek. Układamy je na desce posypanej mąką, pokrywamy wilgotna ściereczką i czekamy 20 minut. 

W tym czasie:
rozgrzewamy piekarnik do 240°C z wstawiona w niego dużą blacha... na niej będziemy piec chlebki. 
I robimy HUMUS/HOUMUS

500 g odsączonej ciecierzycy ze słoika miksujemy z:
zabek czosnku
120 g tahini
sok z cytryny
troche kminku zmielonego, trochę oliwy z oliwek
troche soli i ziola jakie lubicie. 
Powstanie pasta.

Chlebki na pite... spłaszczam na cienkie placki, około 12-15 cm średnicy na papierze do pieczenia i pieczemy w gorącym piekarniku 4-5 minut. Nie maja być zezłocone a białe. Piekłam je po 2 sztuki na raz. 

Podajemy cieple chlebki z humusem. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz