piątek, 19 lutego 2021

Krem z dynii i scones z musztarda, szpinakiem i cheddarem



Pysznosci! Słone, chrupiące scones i gorącą, kremowa zupa. idealna zimowa kolacja. 



3 porcje

Zupa
1 kg dyni buttert
cebula
2 male ziemniaki
1 litr bulionu z warzyw
1 lyzka smietany
zielona pietruszka 

Posiakan cebule podsmażamy na kropli oliwy, dodajemy warzywa, pokrywamy bulionem i gotujemy... do miękkości. Miksujemy. Podajemy z łyżka śmietany zmiksowana z zielona pietruszka! 


Na 8 scones

Od 230-300 g maki
50 g masla
1 jajko
100 g szpinaku i tutaj ILOSC maki zależy od użytego szpinaku jeśli świeży użyjemy jej mniej jeśli jest z mrożonej, bardziej wilgotny ciasto weźmie więcej maki. 
1,5 lyzki ostrej musztardy
1 jogurt naturalny 125 g
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g startego sera cheddar
sol
pieprz

Jajko ubijamy lekko z jogurtem i z musztarda. Mąkę łączymy z zimnym masłem i szpinakiem pokrojonym - zaczynamy wyrabiać ciasto. Doprawiamy sola i pieprzem. Dodajemy nasz wybełtany jogurt zostawiajac 1 łyżkę tej mokrej mieszanki do posmarowania scones.

Dodajemy 100 g startego sera cheddar. 

Z powstalego ciasto, lekko rozwałkowanego tak na 3 cm grubości wykrawamy kolka czy trójkąty jak kto lubi i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 
Pieczemy posmarowane pozostałym kremem musztardowym w 200°C około 15 minut. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz