wtorek, 2 lutego 2021

Le rougail z kielbasy. Kuchnia Francuska.


Danie to pochodzi z francuskiej wyspy Reunion, z oceanu Indyjskiego. Słowo "rougail" pochodzenia indyjskiego w języku Tamulow oznacza zielony, pikantny owoc, który do tego dania dodaje się by zaromatyzowac sos. 
Przygotowyany na ogniu drzewnym rougail jest klasyka wyspiarskiej kuchni choć można wykonać na płycie indukcyjnej tez... zabraknie mu trochę wędzonego aromatu. 


4 porcje
Przygotowanie 1 godzina

4 kiełbaski wieprzowe surowe po 125 g każdą; wzięłam te z Tuluzy
3 duże czerwone cebule
1-2 małe pikantne papryczki
5 świeżych pomidorów w sezonie - wzięłam puszek miąższu 440 g
oliwa
sol

Kiełbaski obgotowujemy we wrzątku około 20 minut. Odcedzamy je i nakłuwając nożem pozbywamy nadmiaru wody. Podsmażamy je w całości na 2 łyżkach oleju aż się zezloca. Wyjmujemy i kroimy na 1 cm plastry. 
Na pozostałej oliwie podsmażamy bez koloryzacji posiekane cebule. Solimy lekko. Dodajemy nasze plastry kiełbasek i chwile smażymy razem. Pokrywamy pomidorami i dodajemy papryczkę.
Dusimy pod przykryciem około 25 minut. 

Podajemy z ryżem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz