Coz za wstydliwe pochodzenie! Jak niskich lotów są to korzenie! I nie chodzi tutaj o grzeczne słowo prostytutki a o prawdziwe słowo ku... czyli puttane albo putain jak wolicie po francusku. Receptura pochodzi z Neapolu a tam dzielnica Spagnoli slynnelam nie tylko z tego sosu ale tez ze sporej ilości prostytutek.
Na początku był sos... marynara czyli oliwa, oliwki i kapary a potem w XX wieku dodano oliwki Gazeta, pomidory i oczywiście sardele z oliwy czyli anchois. Moja receptura z sardelami pochodzi z Latium.
3 porcje
30 minut
300 g linguine bądź spaghetti
8 filecikow z oliwy, anchois
2 zabki czosnku
400 g pomidorów albo puszka miąższu
1 łyżka kaparów z zalewy solnej
szczypta ostrej papryki
16 oliwekGaeta czyli czarnych albo tych z Nicei
łyżki oliwy, kilka
zielona pietruszka
sol, pieprz
Na oliwie podsmażamy posiekane anchois i dodajemy czosnek. Smazymy chwile mieszając. Dodajemy pomidory i dusiły 6 minut. Po tym czasie dodajemy kapary i oliwki oraz paprykę ostra. Dusimy dalej.
Gotujemy makaron al dente.
Podajemy z sosem Puttanesca i z zielona pietruszka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz