Sobotnia kolacja burzowo zakochanych od 26 lat... Tak bo góry bo dołki, bo kłopoty dnia codziennego ale tez mnóstwo radości. I za to jestem wdzięczna.
Danie lekkie, aromatyczne, pachnące i zdrowe. Polędwica z dorsza zapieczoną pod crumble z kaszy gryczanej ( surowej), selera naciowego, czarnych oliwek i cytryny z zalewy solnej. Wszystko podane z fondue z porów.
3 porcje
Przygotowanie 30 minut
4 pory i 50 g solonego masła oraz pieprz - to na pory, dusimy na patelni.
3 porcje dorsza po 120 g
1 cytryna confit pokrojona w drobna kostkę
galazka selera naciowego pokrojona drobno
3 lyzki ziaren kaszy gryczanej
garsc czarnych oliwek
sol
Dorsza doprawiamy sola. Składniki na crumble mieszamy. Układamy crumble na kawałkach dorsza bezpośrednio w naczyniu do zapiekania. Polewamy 2 łyżkami oliwy i pieczemy w 180°C w zależności od grubości dorsza od 15 do 20 minut.
Podajemy z duszonymi porami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz