wtorek, 9 lutego 2021

Krem z groszku z szynka.



Szybka i wiosenna kolacja gdy tymczasem mrozy i śniegi u nas! Niespotykane od ponad 20 lat. Do pracy nie pojechałam. Lekcje zdalnie przeprowadziłam. 

Zupa ta jednak rozgrzewa pomimo a może dzięki temu zielonemu kolorowi? 


3 porcje
Przygotowanie 30 minut

450 g mrozonego groszku
duza cebula
lyzka masla
600 ml wywaru drobiowego albo warzywnego
lyzka gestej smietany
3 plastry szynki gotowanej

Na masle podsmażamy posiekana cebule. Dodaje groszek, pokrywam bulionem i gotujemy 15 minut. Miksujemy wraz ze śmietaną. 
Podajemy z szynka pokrojona w kosteczkę. 

Nie doprawiam niczym innym bo jest to bardzo delikatny, pyszny, kremowy smak. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz