Malloreddus czyli gnocchetti sardi to typowy makaron z Sardyni w formie małych muszelek przypominających orecchiette. Maloru w języku Sardow to tyle co byk albo cielak gdyż według legendy makaron ten spadał na wyspę z brzucha cielaka. Sardynia zaś wraz z Sycylia uważana jest już od czasów Republiki rzymskiej za spichlerz półwyspu Apenińskiego. Zboża uprawiane na wyspie cieszą się sława od około III wieku przed Chrystusem. Świeże Malloreddus kupiłam u Włocha w sobotę na rynku wraz z kiełbaskami z Sardynii. I powstało to cudeńko według przepisu Simone Todo szefa restauracji w 2 dzielnicy Paryża, który gotować uczył się od sardyńskiej babci.
4 porcje
1 godzina
400 g świeżych muszelek
cebula
400 g kielbasek surowych z Sardynii doprawianych fenkulem - można zastąpić zwykła surowa kiełbasa i dodać ziarna kopru włoskiego przy przygotowaniu sosu
400 g miazszu z pomidorow
2 lyzki oliwy
szczupya szafranu
1/2 szklanki białego wina
100 g startego pekorino
sol do smaku
Na oliwie podsmażamy posiekana cebule, dodajemy rozdrobnione widelcem mięso z kiełbasek. Całość pokrywamy winem i odparowujemy 5 minut. Dodajemy pomidory i szafran. Dusimy sos około 50 minut.
Makaron gotujemy al dente. Podajemy z sosem i posypujemy pecorino.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz