niedziela, 18 czerwca 2017

Faszerowane baklazany czyli rozpoczynamy prawdziwie letnia kuchnie!


Dzisiaj trzy nowe przepisy, z mijajacego weekendu. Prawidziwie letnie bo u nas temperatura przekracza juz codziennie 30°C i woda w Atlantyku miala wczoraj 21°C. 
A ja kulinarnie pokrecilam sie wokol grzybow shiitake - azjatycki specjal o silnych wlasciwiosciach przeciw-rakowych. U nas mozna kupic swieze i suszone. Niewiem jak w PL? ale w razie czego mozna zastapic innymi grzybami...

Przygotowanie 25 minut
Pieczenie 45 minut
4 porcje


2 baklazany przekrojone wzdluz na polowki
niecala szklanka kaszy kuskus- 200 ml
300 ml bulionu z warzyw ( z kostki) by polac kasze
cebula
zabek czosnku
250 g grzybow shiitake swiezych
pomidor
200 g owczego sera ( ja dalam ten zPirenejow ale moze to byc oscypek!)
troce przecieru pomidorowego na spod naczynia
sol, pieprz, oliwa, swieza bazylia

Kasze pokrywamy goracym bulionem i pod przykryciem trzymamy 5 minut az napecznieje. Na oliwie podsmazamy posiekany czosnek z cebulai dodajemy miazsz ze srodka baklazanow. Doprawiamy i dusimy 5-6 minut. Nastepnie dodajemy  grzyby - dusimy 8 minut. Po tym czasie pokrojonego w kostke pomidora oraz ser - dusimy juz tylko chwile 2-3 minuty. Tak przygotowany farsz mieszamy z nasza kasza kuskus i faszereujemy nim baklazany. 

Pieczemy calosc w 180°C.

Pyszne!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz