niedziela, 25 czerwca 2017

Tarteletki z figami i malinowym sosem.




Czyli nasz niedzielny deser! 
Sa przepyszne, kremowe, slodkie... sos malinowy dodaje tej nuty kwaskowatosci, ktorej w tych owocach akurat brakuje. 

4 tarteletki. 

Ciasto jak zawsze...
125 g maki
60 g masla
1 jajko
Lyzka cukru

Swieze figi - zalezy od ich wielkosci od 4 do 8 sztuk
Krem:
125 ml mleka
1 zoltko
1 lyzka maki
1 lyzka cukru

Mleko zagotowujemy. Zoltko ubijamy w misce z maka i z cukrem. Polewamy calosc goracym mlekiem. Mieszamy. Przelewamy do garnka i kilka chwil gotujemy az lekko zgestnieje na taki dosc plynny budyn. 

Wylewamy krem do foremek wylozonych ciastem. Na wierzchu ukladamy plastry fig. Pieczemy 40 minut w 180°C. Podajemy z zimnym sosem malinowym - garsc malin zmiksowana z sokiem z pol cytryny i ewentulanie cukrem, przetarte to wszystko i dobrze schlodzone.

Najpyszniejsze: lekko cieple ciastka i zimny sos! Bomba







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz