Wczoraj popoludniu pojechalismy po raz pierwszy nad Ocean, na plaze. Kapiele, zabawy, gry, lody i oczywiscie wieczorny piknik to stale punkty programu! Bylo cudownie - o tym poczytacie na nianiowym blogu.
Cienutka tarta z pachnacymi pomidorkami ulozonymi na pesto idealnie komponowala sie z kieliszkiem rozowego, dobrzego schlodzonego wina...
Lato!
6 porcji
Przygotowanie 15 minut
Pieczenie 45 minut
250 g kruchego ciasta
300 g pomidorkow
na pesto:
peczek bazyli
40 g startego parmezanu
zabek czosnku
oliwa z oliwek - ile zabierze
3 lyzki orzeszkow pini
Ciasto podpiekamy na bialo 15 minut w 180°C, stosownie obciazone.
Skladniki na pesto miksujemy.
Pomidorki przekrajamy na pol.
Na podpieczonym ciescie rozsmarwujemy pesto i ukladamy pomidorki. Solimy, skrapiamy olwia i pieczemy 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz