środa, 8 lipca 2015

Tian prowansalski czyli LETNIA KUCHNIA AGNIESZKI cz.10

 photo DSCF3249_zpsfzabl0oh.jpg



 

Tian to zwykłe prostokątne bądź kwadratowe naczynie gliniane używane do zapiekania różnych dań w Prowansji. Rozszerzając znaczenie tego słowa to nazwa tego oto warzywnego dania zapiekanego w owym naczyniu. To danie złożone z długo pieczonych warzyw i ziół znane jest od wczesnego Średniowiecza. Istnieją setki jego wariantów! Jest tian z marchewki, selera, kapusty ale też z barweny, z kiełbasek itd…

Ten mój nosi nazwę nicejskiego i to jest najpopularniejsza wersja tianu we Francji; cukinie, bakłażany, pomidory. Od XIX wieku jak podaje Larousse kuchni prowansalskiej  autorstwa Jacques Marseille z 2002 roku,wprowadzono do tianu ser kozi a w XX wieku coraz częściej dodaje się mozzarellę.

 

Moja wersja jest wzbogacona: ryżem z risotta, serem kozim oraz chorizo… Piękne, pyszne, zdrowe! Polecam!





 photo DSCF3248_zpsirym68e3.jpg
Tian przed pieczeniem

6 porcji

Przygotowanie 30 minut

Pieczenie 1h15

 

2 cukinie

2 cebule

2 duże, mięsiste pomidory

Bakłażan

Laska chorizo -200 g

Ser kozi 200 g

Szklanka ryżu jak na risotto – do ugotowania w osolonej wodzie

Zioła: tymianek, rozmaryn, bazylia

Kilka łyżek oliwy z oliwek

Sól, pieprz

 



 photo DSCF3252_zps0rdccgds.jpg
Wszystkie warzywa myjemy, cebule obieramy i kroimy na plastry 0,5 cm. Duże plastry pomidorów czy bakłażana kroimy na pół. Ser I chorizo również kroimy na plastry.

 

Ugotowany ryż wykładamy na dno naczynia i na nim, lekko wciskając w ryż układamy rzędami nasze warzywa: rząd cukini, bakłażanów, pomidorów, cebuli, chorizo, sera i od początku. Zioła rozkładamy na wierzchu. Polewamy oliwą i do piekarnika na 180°C -200°C…
 photo DSCF3250_zpswco2jqc9.jpg


5 komentarzy:

  1. Pychota! do spróbowania koniecznie !😄

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziekuje dziewczyny! smakuje jeszcze lepiej niz wyglada!

    OdpowiedzUsuń
  3. o kurcze, szczęka mi opadła !! Pyszne składniki !

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  4. Kasiu do dziela, do dziela! Pozdrawiam cieplo!

    OdpowiedzUsuń