Tian to
zwykłe prostokątne bądź kwadratowe naczynie gliniane używane do zapiekania
różnych dań w Prowansji. Rozszerzając znaczenie tego słowa to nazwa tego oto
warzywnego dania zapiekanego w owym naczyniu. To danie złożone z długo
pieczonych warzyw i ziół znane jest od wczesnego Średniowiecza. Istnieją setki
jego wariantów! Jest tian z marchewki, selera, kapusty ale też z barweny, z
kiełbasek itd…
Ten mój
nosi nazwę nicejskiego i to jest najpopularniejsza wersja tianu we Francji;
cukinie, bakłażany, pomidory. Od XIX wieku jak podaje Larousse kuchni
prowansalskiej autorstwa Jacques
Marseille z 2002 roku,wprowadzono do tianu ser kozi a w XX wieku coraz częściej
dodaje się mozzarellę.
Moja wersja
jest wzbogacona: ryżem z risotta, serem kozim oraz chorizo… Piękne, pyszne,
zdrowe! Polecam!
Tian przed pieczeniem
6 porcji
Przygotowanie 30 minut
Pieczenie 1h15
2 cukinie
2 cebule
2 duże, mięsiste pomidory
Bakłażan
Laska chorizo -200 g
Ser kozi 200 g
Szklanka ryżu jak na risotto – do ugotowania w osolonej wodzie
Zioła: tymianek, rozmaryn, bazylia
Kilka łyżek oliwy z oliwek
Sól, pieprz
Wszystkie warzywa myjemy, cebule obieramy i kroimy na plastry 0,5 cm . Duże plastry pomidorów czy bakłażana kroimy na pół. Ser I chorizo również kroimy na plastry.
Ugotowany ryż wykładamy na dno naczynia i na nim, lekko wciskając w ryż układamy rzędami nasze warzywa: rząd cukini, bakłażanów, pomidorów, cebuli, chorizo, sera i od początku. Zioła rozkładamy na wierzchu. Polewamy oliwą i do piekarnika na 180°C -200°C…
Pychota! do spróbowania koniecznie !😄
OdpowiedzUsuńWygląda cudnie :)
OdpowiedzUsuńDziekuje dziewczyny! smakuje jeszcze lepiej niz wyglada!
OdpowiedzUsuńo kurcze, szczęka mi opadła !! Pyszne składniki !
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Kasiu do dziela, do dziela! Pozdrawiam cieplo!
OdpowiedzUsuń