sobota, 11 lipca 2015

Pomidory faszerowane kaszą quinoa czyli LETNIA KUCHNIA AGNIESZKI cz. 12 i MENU na nadchodzący tydzień.

 photo DSCF3263_zpsyjtvhiuj.jpg



 


Tydzień dość specyficzny bo już w czwartek rano wyjeżdżamy na wakacje kierunek Auvergne i jej wygasłe wulkany na pierwsze dwa dni następnie 2 tygodnie w Alpach po francuskiej i po szwajcarskiej stronie. MENU jest więc do czwartku.


 


Sobota 11 lipca


Obiad : sałatka z buraków ugotowanych, łosoś w papillotach z cytrynami confit i pomidorkami cherry, ryż. Kawa kostka  czekolady.


Kolacja : Faszerowane papryki na sposób grecki. Ser, pieczywo i jogurt.


 


Niedziela 12 lipca


Obiad : rzodkiewki do chrupania, eskalopki z cielęciny, kurki na maśle, młody ziemniak. Kawa.


Podwieczorek : Semifredo z jagodami, czereśniami i agrestem


Kolacja: jak w sobotę


 


Poniedziałek 13 lipca


Obiad: Melon, chilli con carne. Kawa.


Kolacja: Naleśniki bretońskie z mąki gryczanej szynką i serem nadziewane, sałata, cidr. Jogurt.


 


Wtorek 14 lipca


Obiad: Gazpacho, wieprzowina – polędwica z grilla marynowana, kalafior. Kawa.


Kolacja: Spaghetti z pomidorkami cherry z czosnkiem i z parmezanem. Sałata. Jogurt.


 


Środa 15 lipca


Obiad: Gazpacho, pstrąg pieczony w ziołach i w migdałach, cukinie sauté. Kawa.


Kolacja: Gnocchi ziemniaczane, groszek i młoda marchewka. Jogurt.


 


W czwartek na obiad będzie domowy piknik a dalej restauracji trochę… w Alpach będę gotować!


 


 


Wracając jednak do naszego tytułowego dania… Tym farszem można nadziewać i cebule i cukinie i pomidory. Zamiast kaszy quinoa można użyć kaszy gryczanej albo jęczmiennej drobnej…


 









 photo DSCF3259_zpseki6pc53.jpg
Pomidory przed pieczeniem


4 porcje


Przygtowanie 40 minut


Pieczenie 1 h


 


4 duże pomidory


Szklanka quinoa


Dymka


Ząbek czosnku


Garść orzeszków piniowych – jeśli chcecie możecie dodać też nieco pistacji niesolonych


50 g miąższu chleba i mleko gorące do namoczenia


Zielona pietruszka


Oliwa, sól, pieprz


 


Pomidory po odcięciu zielono-czerownych czubków wydrążamy łyżeczką. Miąższ kroimy na drobno. Chleb namaczamy w gorącym mleku. Kaszę gotujemy 15 minut w osolonym wrzątku. Siekamy dymkę i czosnek.


 


Miąższ z pomidorów ( sok zlewamy do miseczki zachowujemy sam miąższ) wraz z odciśniętym chlebem miksujemy. Dodajemy dymkę, czosnek, orzeszki piniowe, zieloną pietruszkę i ugotowaną kaszę. Doprawiamy i faszerujemy pomidory. Na dno naczynia do zapiekania zlewamy sok z pomidorów. Układamy nasze warzywa, polewamy je oliwą z oliwek i do pieca 180°C około 1 h.


Pyszne!


 photo DSCF3261_zps5jtipxxk.jpg

1 komentarz:

  1. Faszerowane pomidory? Rewelacyjny pomysł!!! :) bardzo ciekawy farsz :)

    OdpowiedzUsuń