poniedziałek, 6 lipca 2015

Coca czyli tarta czarnych-stóp oraz kilka słów o papryce. LETNIA KUCHNIA AGNIESZKI cz.8

 photo DSCF3232_zpswp1wxa9x.jpg
Papryka jest typowo letnim warzywem choć dostępna jest przez cały rok, ta szklarniowa, to jednak najsmaczniejsza jest ta z gruntu z południa Hiszpani, Francji czy Włoch. Zielona papryka to ta najmniej dojrzała z wyraźną gorczyką. Dojrzała zamienia swoją suknię na czerwony kolor ! Żółta i pomarańczowa należą do innych gatunków.

 

W zielonej papryce, w 100 g, jest 21 kcal a w czerwonej 34 kcal. Czyli bardzo, bardzo mało!Papryka to jedno z najbogatszych źródeł witaminy C, karotenu – ta czerwona i witaminy E. Zawiera też błonnik, witaminy B6 i B9. Na dodatek to warzywo niekłopotliwe bo można je przechowywać w lodówce około 7 dni. Dobrze łączy się też z winami tymi z doliny Rodanu - Vallée de Rhône ale też wszystkimi letnimi czyli różowymi, lekkimi winami.

 

Proponowana tarta należy do kuchni morza Środziemnego i powstała w byłych francuskich koloniach. Zamieszkujący je Francuzi czyli “czarne –stopy” przywiozły ze sobą te recepturę do Francji.

 

Musiałam ją nieco zmodyfikować, gdyż zabrakło mi kruchego ciasta na tartę i włożyłam FRITE czyli paprykowe nadzienie na ciasto francuskie. I tak wyszło pysznie!

 photo DSCF3231_zpsw2pfg3ng.jpg


Coca to połączenie frity i ciasta na tartę.

 

6 porcji

40 minut przygotowania i 45 minut pieczenia

 

Fritę robi się tak:

 

 

6 czerwonych papryk

1 puszka miąższu z pomidorów – można przygotować tę część samodzielnie z 1 kg pomidorów

4 ząbki czosnku

15 cl oliwy z oliwek

Liść laurowy

Szczypta cukru

Sól, pieprz

Ostry pieprz – ja użyłam tego z kraju Basków

Świeża bazylia
 photo DSCF3230_zpslssf7e8a.jpg

Papryki obieramy ze skórki i kroimy na paski. Czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy go na połowie oliwy w dużym garnku dodajemy pomidory i dusimy 5 minut. Następnie dodajemy paprykę, pozostałą oliwę i przyprawy. Dusimy mieszając od czasu do czasu przez około 30 minut. Sok z pomidorów powinnien być prawie całkowicie odparowany.

 

Fritę możemy podawać samą albo wyłożyć ją na ciasto do tart i zapiec.  Udekorować bazylią.

 

Pychota!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz