środa, 29 czerwca 2022

Pierś z kaczki, karmelizowany melon



Calosc podana z ryżem basmati ugotowanym na sypko. Melon jest lekko zamarynowany w miodzie z dodatkiem anyżu. 
Paseczki piersi z kaczki tylko lekko podsmażone i delikatnie doprawione. 


3 porcje
Marynowanie minimum 1 godzina
przygotowanie 30 minut

1/2 melona
lyzka dobrego miodu
gwiazdka anyżu 

350 g piersi z kaczki
maslo
oliwa, sól i pieprz
kilka kropel octu balsamicznego
tymianek

Do podania ryż

Melon kroimy w drobna kostkę i w misce mieszamy z miodem i dodajemy anyż. Całość pokrywamy folia spożywcza i wstawiamy do lodówki na jakaś godzinę. Melon puści sok na bazie, którego powstanie nasz sos. 

Piers z kaczki podsmażamy na mieszance oliwy i masła. Uwaga nie doprawiamy jej ani przed ani podczas obróbki termicznej bo mięso twardnieje. 
Smażymy mięso z każdej strony dość krótko... jakaś 1 minutę, 3-4 minuty na całość. Wykładamy mięso na talerz i pokrywamy 2 warstwami foli aluminiowej. W tym czasie na tej samej patelni na której usmażyło się mięso smażymy krótko melon wraz z sosem, dodajemy ocet balsamiczny. Podajemy wszystko razem doprawiając kaczkę świeżo zmielonym pieprzem i kwiatem soli. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz