poniedziałek, 27 czerwca 2022

Letnia, chrupiąca sałatka z fasolki, groszku, chleba...



Cudowna letnia sałatka z wielu warzyw z dodatkiem grzanek z chleba, płatków parmezanu i szynki Serrano. Fajna na letnia kolacje. 


3 porcje

Przygotowanie 30 minut

300 g fasolki szparagowej
200 g mlodego groszku w straczkach
2-3 pomidory w różnych gatunkach i kolorach
kawałek czarnej rzepy
czerwona cebula
garść płatków z parmezanu
2-3 kromki chleba na grzanki
kilka plasterków szynki Serrano
szczypiorek

Sos
2 łyżki oliwy z orzechow
2 łyżki oliwy z oliwek
2 lyzki octu balsamicznego
sol, pieprz

Fasolkę gotujemy kilka minut w osolonym wrzątku. Podobnie ze straczkami groszku - ale ten gotuje się znacznie krócej 5-6 minut. Pomidory kroimy w kostkę, rzepę obieramy i tez kroimy w drobna kostkę. Siekamy cebule, szczypiorek. 
Układamy wszystko na talerzach. Chleb na grzanki smażymy na łyżce oliwy kilka minut. I grzanki układamy na samym kocu polewając sałatkę sosem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz