Cudowna letnia sałatka z wielu warzyw z dodatkiem grzanek z chleba, płatków parmezanu i szynki Serrano. Fajna na letnia kolacje.
3 porcje
Przygotowanie 30 minut
300 g fasolki szparagowej
200 g mlodego groszku w straczkach
2-3 pomidory w różnych gatunkach i kolorach
kawałek czarnej rzepy
czerwona cebula
garść płatków z parmezanu
2-3 kromki chleba na grzanki
kilka plasterków szynki Serrano
szczypiorek
Sos
2 łyżki oliwy z orzechow
2 łyżki oliwy z oliwek
2 lyzki octu balsamicznego
sol, pieprz
Fasolkę gotujemy kilka minut w osolonym wrzątku. Podobnie ze straczkami groszku - ale ten gotuje się znacznie krócej 5-6 minut. Pomidory kroimy w kostkę, rzepę obieramy i tez kroimy w drobna kostkę. Siekamy cebule, szczypiorek.
Układamy wszystko na talerzach. Chleb na grzanki smażymy na łyżce oliwy kilka minut. I grzanki układamy na samym kocu polewając sałatkę sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz