Bardzo lekkie, kolorowe i całkiem letnie jest to danie rybne! Uwielbiamy!
3 porcje
Przygotowanie 35 minut
3 filety z dorady królewskiej ze skóra albo cala dorada wypatroszona przez waszego sprzedawcę ryb ( trzeba będzie zwiększyć czas pieczenia o 15 minut)
3 papryki w różnych kolorach
2 cebule dymki bez szczypiorku
1 ząbek czosnku
sol, pieprz
lisc laurowy
4-5 lyzek białego, wytrawnego, kuchennego wina
oliwa z oliwek
swieży tymianek
Papryki obieramy ekonomem ze skorki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy je w paseczki.
Obieramy i siekamy cebule i czosnek. Podsmażamy je na oliwie wraz z paprykami pod przykryciem przez 10 minut. Doprawiamy tylko sola.
Na dnie naczynia do zapiekania umieszczamy liść laurowy, na nim ryby, pokrywamy podsmażonymi warzywami, doprawiamy sola, pieprzem, oliwa, winem i tymiankiem.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180°C przez 15 minut.
Podajemy gorące.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz