środa, 29 czerwca 2022

Pieczona dorada królewska z paprykami


Bardzo lekkie, kolorowe i całkiem letnie jest to danie rybne! Uwielbiamy!


3 porcje
Przygotowanie 35 minut

3 filety z dorady królewskiej ze skóra albo cala dorada wypatroszona przez waszego sprzedawcę ryb          ( trzeba będzie zwiększyć czas pieczenia o 15 minut)

3 papryki w różnych kolorach
2 cebule dymki bez szczypiorku
1 ząbek czosnku
sol, pieprz
lisc laurowy
4-5 lyzek białego, wytrawnego, kuchennego wina
oliwa z oliwek
swieży tymianek

Papryki obieramy ekonomem ze skorki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy je w paseczki. 
Obieramy i siekamy cebule i czosnek. Podsmażamy je na oliwie wraz z paprykami pod przykryciem przez 10 minut. Doprawiamy tylko sola. 

Na dnie naczynia do zapiekania umieszczamy liść laurowy, na nim ryby, pokrywamy podsmażonymi warzywami, doprawiamy sola, pieprzem, oliwa, winem i tymiankiem. 
Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180°C przez 15 minut. 
Podajemy gorące. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz