niedziela, 26 czerwca 2022

Clafoutis z czereśniami.



Clafoutis to jajeczna zapiekanka. Można ja robić na słono - w tym tygodniu zrobią taka z cukiniami i z feta - albo tez na słodko z owocami. Wielkim klasykiem francuskiej kuchni jest wersja z czereśniami. To tradycyjny deser w czerwcu. Zwykły, prosty, rodzinny ale tez soczysty i pyszny!


Na 4 spore porcje
Przygotowanie 20 minut
Pieczenie w małych foremkach 20 minut w jednej, dużej formie około 35 minut. 

20-25 czeresni - ja zachowuje pestki bo one nadają lepszy smak i mniej soku tracą owoce podczas pieczenia
2 duze jajka
40 g maki
60 g cukru
125 ml mleka
40 g masla plus odrobina do wysmarowania foremek
2 łyżki nalewki typu Kirsch czy wiśniówki

Mieszamy mąkę z cukrem i z jajkami. Mleko podgrzewamy z masłem o jak się masło roztopi to dodajemy do maki. Mieszamy całość, dodajemy alkohol. W cieście nie może być grudek. Jeśli takie się tworzą można całość zmiksować. 

Wlewamy ciasto do wysmarowanych masłem foremek, zanurzamy czereśnie. Pieczemy w 210°C. Podajemy na ciepło bądź zimno. Obie wersje są dobre! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz