poniedziałek, 16 maja 2022

Zielone szparagi, grillowany ser halloumi i miętowy sos. MENU 14-20 maj 2022



Nasza wczorajsza, niedzielna kolacja. Staram się by niedzielne kolacje były lekkie bo w niedziele zazwyczaj jest obfitszy obiad i do niego jeszcze deser i podwieczorek. Więc by zbilansować dzienne i tygodniowe menu, niedzielne kolacje są lekkie i warzywne zazwyczaj. To połączenie bardzo przypadło nam do gustu. Miętowy sos nadaje świeżości całemu daniu. Sezon na szparagi w pełni a zielone przyrządza się szybko bo nie trzeba ich obierać. Kilka minut na parze w tym czasie grillujemy ser i robimy sos i w 15 minut kolacja GOTOWA!


3 porcje
15 minut

500 g zielonych szparagów
220 g sera greckiego, owczego, halloumi
jogurt grecki owczy 150 g
kilkanaście listkow mięty
sok z polowy cytryny
sol, pieprz
kilka kropel oliwy

Szparagi łamiemy  (chwytając dwoma palcami za sztywna łodygę naciskamy lekko, szparag łamie się naturalnie, zdrewniała końcówkę odrzucamy) i płuczemy pod bieżącą woda. Gotujemy je 4,5-5 minut na parze, w mikrofali. 
W tym czasie mieszamy jogurt grecki z posiekana miętą, sola, pieprzem i sokiem z cytryny. Oraz grillujemy na suchej patelni plastry sera. 
Na szparagach układamy ser, sos i skrapiamy oliwa. Doprawiamy całość i pałaszujemy z kromka dobrego chleba na zakwasie. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz