Nasza wczorajsza, niedzielna kolacja. Staram się by niedzielne kolacje były lekkie bo w niedziele zazwyczaj jest obfitszy obiad i do niego jeszcze deser i podwieczorek. Więc by zbilansować dzienne i tygodniowe menu, niedzielne kolacje są lekkie i warzywne zazwyczaj. To połączenie bardzo przypadło nam do gustu. Miętowy sos nadaje świeżości całemu daniu. Sezon na szparagi w pełni a zielone przyrządza się szybko bo nie trzeba ich obierać. Kilka minut na parze w tym czasie grillujemy ser i robimy sos i w 15 minut kolacja GOTOWA!
3 porcje
15 minut
500 g zielonych szparagów
220 g sera greckiego, owczego, halloumi
jogurt grecki owczy 150 g
kilkanaście listkow mięty
sok z polowy cytryny
sol, pieprz
kilka kropel oliwy
Szparagi łamiemy (chwytając dwoma palcami za sztywna łodygę naciskamy lekko, szparag łamie się naturalnie, zdrewniała końcówkę odrzucamy) i płuczemy pod bieżącą woda. Gotujemy je 4,5-5 minut na parze, w mikrofali.
W tym czasie mieszamy jogurt grecki z posiekana miętą, sola, pieprzem i sokiem z cytryny. Oraz grillujemy na suchej patelni plastry sera.
Na szparagach układamy ser, sos i skrapiamy oliwa. Doprawiamy całość i pałaszujemy z kromka dobrego chleba na zakwasie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz