niedziela, 15 maja 2022

Ciasto z rabarbarem, kremem migdałowym i beza. Menu 14-20 maj 2022



Coś pysznego na niedzielny podwieczorek? To ciasto łączy w sobie kruche maślane ciasto, lekko słodkie...  migdałowy krem, słodki, kwaśny rabarbar i bardzo słodka beze!



6 porcji

Ciasto maślane
150 g maki
100 g masla
50 g cukru kryształu
2 zoltka

Zagniatamy, rozwałkowujemy w tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia ( wykładam tylko dno)  o średnicy 24 cm, robiąc rąbek około 2 cm. 
Chlodzimy 1 godzinę w lodowce. 

Krem migdałowy
3 łyżki kopiaste zmielonych migdałów
1-2 łyżki cukru
25 g roztopionego masła
1 zotlko
Mieszamy na krem łyżka i rozsmarowujemy na dnie naszego ciasta. 

450-500 g lasek rabarbaru
Obieramy i kroimy w 0,5 centymetrowe kawałeczki. Wykładamy je na migdałowym kremie. 

Beza
3 bialka
 i 150 g cukru pudru
Ubijamy na dość sztywna beze. 

Wykładamy ja na rabarbarze. 
Pieczemy całość około 1,5 godziny w 140°C. 
Jeśli lubicie bardziej chrupiący i podpieczony spod, proponuje go podpiec po godzinie chłodzenia około 7-8 minut w 200°C następnie wyłożyć resztę składników i piec prawie półtorej godziny w 140-°C. 



Celebrujcie WIOSNE! Każda jest na wagę złota! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz