Coś pysznego na niedzielny podwieczorek? To ciasto łączy w sobie kruche maślane ciasto, lekko słodkie... migdałowy krem, słodki, kwaśny rabarbar i bardzo słodka beze!
6 porcji
Ciasto maślane
150 g maki
100 g masla
50 g cukru kryształu
2 zoltka
Zagniatamy, rozwałkowujemy w tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia ( wykładam tylko dno) o średnicy 24 cm, robiąc rąbek około 2 cm.
Chlodzimy 1 godzinę w lodowce.
Krem migdałowy
3 łyżki kopiaste zmielonych migdałów
1-2 łyżki cukru
25 g roztopionego masła
1 zotlko
Mieszamy na krem łyżka i rozsmarowujemy na dnie naszego ciasta.
450-500 g lasek rabarbaru
Obieramy i kroimy w 0,5 centymetrowe kawałeczki. Wykładamy je na migdałowym kremie.
Beza
3 bialka
i 150 g cukru pudru
Ubijamy na dość sztywna beze.
Wykładamy ja na rabarbarze.
Pieczemy całość około 1,5 godziny w 140°C.
Jeśli lubicie bardziej chrupiący i podpieczony spod, proponuje go podpiec po godzinie chłodzenia około 7-8 minut w 200°C następnie wyłożyć resztę składników i piec prawie półtorej godziny w 140-°C.
Celebrujcie WIOSNE! Każda jest na wagę złota!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz