poniedziałek, 23 maja 2022

Lasagne ze szpinakiem i z ricotta. Kuchnia Włoska. Menu 21-25 maj 2022.



Takie pyszne, letnie danie na wczorajsza kolacje było i na dzisiejszy obiad. Użyłam świeżego, młodego szpinaku i na 6 porcji trzeba go bardzooo duzooo bo cały kilogram a kilogram świeżego szpinaku to wielka siatą wypełniona zielem po brzegi! Ale warto! Bo ten smak! Do tego dobra włoska ricotta, parmezan choć na wierzchu - popełniłam grzech ciężki - posypałam danie szwajcarskim grujerem bo mój syn go uwielbia, szczególnie w zapieczonej wersji. Beszamel oczywiście tez. Rozkosz! 



6 porcji

250 g płatów świeżego lasagne ( możecie czy suchego z pudełka ale trzeba zwiększyć dwa raz czas zapiekania! czyli z 30 minut do godziny!)
1 kg swiezego szpinaku, mlodego, wiosennego
4 cebule dymki ze szczypiorkiem
500 g sera ricotta
sol, pieprz
oliwa
parmezan świeżo starty
sok z polowy cytryny
oregano - lyzka

Na beszamel
50 g masla
50 g maki
0,5 litra mleka krowiego bądź roślinnego
sol, pieprz, gałka muszkatołowa

Szpinak myjemy w wielkiej misce i odcedzamy na durszlaku. Na oliwie oliwek podsmażamy posiekane dymki wraz ze szczypiorkiem. Dodajemy szpinak. Lekko solimy i odparowujemy wodę na dość ostrym ogniu. Tak przygotowany szpinak  zajmuje to jakieś 5 minut, odcedzamy jeśli jest jeszcze trochę wody i mieszamy z ricotta oraz z sokiem z cytryny i z oregano. Sprawdzamy czy wszystko jest dobrze doprawione. 

Robimy beszamel robiąc zasmażkę z masła i maki i rozprowadzając całość mlekiem. Chwile ten sos gotujemy bo ma jak to sos pokrywać zimna łyżkę... - taki test na konsystencje. Doprawiamy całość. 

W naczyniu do zapiekania:
warstwa beszamelu, na to płaty lasagne, na nie szpinak z ricotta i znów odrobina beszamelu oraz starty parmezan i kolejna warstwa. Mi wyszły 3 warstwy farszu i 4 płatów wczoraj. 
Zostawiamy trochę beszamelu na wierzch by płaty ciasta przy zapiekaniu nie wyschły. Posypujemy parmezanem - u mnie gruyère. 

Podajemy ale najpierw wyciągamy z piekarnika i czekamy minimum 10 minut by nieco ostygły bo zbyt gorące będzie się "rozwalać" przy nakładaniu... taka jego uroda! 
Pieczemy 30 minut w 200°C. 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz