piątek, 7 lutego 2020

Z Ottolenghi. Ziemniaki nadziewane szpinakiem, gorgonzola i orzechami.


Proste kolacyjne danie dla małych i dla dużych. 
Na poczatek pieczemy przez okolo 1 godzine albo 1 godzine i 15 minut ziemniaki w piekarniku, w calosci i w łupinach. Po ostygnięciu przekrawamy je na pol, lyzeczka wybieramy miąższ i szykujemy farsz w 10 minut. Nadziewamy i hop na 15 minut do piekarnika... i gotowe! 






3 porcje
6 duzych ziemniakow
2 gracie mlodych lisci szpinaku
120 g sera gorgonzola
kilka orzechow włoskich
2 lyzki smietany
sol i pieprz
lyzka oleju do szpinaku

Ziemniaki pieczemy w 200°C przez minimum 1 godzine, w calosci. Po ostudzeniu przekrawamy na polowki, wybieramy miąższ i siekamy go z serem oraz orzechami. Szpinak podsmażamy przez 30 sekund na oliwie tyle by opadł. Doprawiamy calosc sola i pieprzem. Nadziewamy nasze połówki i zapiekamy 15 minut w 180°C. Pyszne!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz