Nie przyszłoby mi do glowy by polaczyc mieso wolowe z ricotta i stworzyć najbardziej miękkie klopsiki w historii! Aromatyczne, lekkie...
Mozna podac je z makaronem, ryzem, pieczonymi batatami czy z czym tam chcecie.
Z podanej porcji wyszło mi 50 sztuk takich 2-3 cm kuleczek wiec beda tez na niedzielny obiad.
50 klopsikow
6 porcji
Przygotowanie okolo 45 minut
Najpierw robimy sos:
cebula,
2 zabki czosnku
oliwa
Siekamy i podsmazamy. Dodajemy lyzke swiezych listkow oregano albo 1/2 lyzki suszonego oregano. Smażymy chwile. Dodajemy 400 ml miąższu z pomidorow ( z puszki w tym sezonie) plus 250 ml rosołu drobiowego. Dusimy razem okolo 30 minut.
Klopsiki
500 g mielonej ekologicznej wołowiny o zawartości 5% tłuszczu ( to moja wersja)
250 g ricotty
jajko rozbełtane
60 g startego parmezanu
zabek czosnku
100 g suchego, zmiksowanego chleba albo tyle bulki tartej
posiekana zielona pietruszka
lyzka oregano świeżego
sol, pieprz
Mieszamy, zagniatamy i formujemy kuleczki. Smażymy je okolo 4 minut na oliwie z oliwek, mieszając. Dodajemy do sosu i grzejemy calosc.
Podajemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz