Cos pysznego... kolacyjna, walentynkowa pora. W srodku jest lekko zmiksowany groszek, jajka, maka, skorka z cytryny, sery ricotta i feta. Wszystko usmażone i podane z miętowa, gesta smietana. Zrobilam porcje na 6 osob ale wszystko zjedliśmy w trojke!
Przygotowanie 15 minut
Smazenie okolo 25-30 minut
450-500 g mrożonego groszku u mnie ekologiczny, drobniutki i pyszny
3 jajka
100 g maki
1 lyzeczka proszku do pieczenia
120 g ricotty
sol, pieprz
1 lyzka Za'tar o tej przyprawie i jej składzie tutaj:
150 g fety drobno pokrojonej
Na sos:
150 g gestes smietany
sok i skorka z cytryny
listki miety
sol i pieprz
Tłuszcz do smazenia - wzięłam 400 ml oleju do smazenia bez zapachowego i ekologicznego możecie użyć oleju słonecznikowego czy arachidowego
Groszek rozdrabniamy kilkoma pulsacjami miksera, niezbyt dokladnie. Dodajemy reszta skladnikow. Powstaje geste jak smietana ciasto.
Smażymy na oleju nakładając porcje lyzka, po 3-4 minuty z kazdej strony.
Podajemy gorące z sosem śmietanowym.
Pyszne!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz